Subscriu-te a ASCAD

E-mail :





RESUMEN III JORNADAS PALAU

El encuentro anual de Palau cada año es un éxito, ya estamos pensando en el año que viene!


 

Més de 60 persones han assistit a les III Jornades de Bones Pràctiques a l’Atenció a Residències Geriàtriques, que es van celebrar el passat 22 de novembre a Residencial Palau. La trobada persegueix l’actualització de coneixements per l’avenç tecnològic i d’experiència professional en la cura de les persones, per proveir serveis d’alta qualitat i sostenibilitat.

La jornada que ha estat valorada molt positivament pels assistents, puntuant-la per sobre de 9, i s’ha consolidat com un referent, renovant la il·lusió per començar a preparar la pròxima edició.

 

Noves perspectives a l’atenció a les residències geriàtriques

D. Joaquin Sabaris, responsable de marketing de Awe Pharma Group, revisà la situació actual d’envelliment i cronicitat de les malalties, que compliquen la gestió de recursos, plantejant la sol.lució al tractament de malalties cròniques tractades localment recolzades amb recursos tecnològics Point of Care Testing a través de Test Analitics i Lifehu que generaria un diagnòstic ràpid, fiable, proper i a la mà dels centres residencials.

D. Marc Trepat, arquitecte especialitzat en arquitectura per persones grans i director de Batllori&Trepat arquitectes, definí l’arquitectura com l’activitat creativa que s’encarrega del disseny de l’entorn de les persones. Descriví els aspectes arquitectònics que faciliten l’atenció centrada en les persones en unitats de convivència “vivendes” amb tendència a imatge “homelike”, dissenyades per orientar, personalitzar, afavorir els estímuls positius i reminicenciadors i amb espais segurs que afavoreixin la socialització.

D. Iñaki Antón, metge i director de la residència Gravi, presentà els resultats de l’estudi d’estada i altes a residències 2014-2016. Les conclusions mes rellevants de la comparació realitzada amb el seu anterior estudi del 2002 foren que l’edat d’ingrés s’ha retardat en 1,5 anys per l’espera a mes dependència a l’ ingrés (84% de mitges i altes dependències a l’ ingrés), però s’ha disminuït un 24% les estades temporals provocant un augment de l’estada mitja de més de 2 anys. També s’ha de remarcar que el 60% dels residents de l’estudi moriren en el període revisat i el significatiu increment de les defuncions hospitalàries.

 

Malalties més prevalents als centres residencials

D. José L. Monserrat, director mèdic de Residencial Palau, després d’exposar que només 1/3 de la població està sana i repassar les malalties més prevalents en centres residencials, recordà que tots els trastorns provoquen una càrrega per les atencions al resident i sobretot pels controls, ja sigui sota un enfocament preventiu, curatiu o pal·liatiu.

D. Pablo Villacé, metge del a Unitat de Cures Paliatives del Hospital Parc Taulí, repassà els punts estratègics del tractament del dolor a l’ancià, ja que els dolors crònics afecten entre el 83-93% dels residents. Algunes de les conclusions són que el Paracetamol ha de ser la primera elecció, els opiacis son més segurs que els AINEs, utilització d’un sol fàrmac, utilitzar prioritàriament tractaments tòpics i coadjuvants, només tractaments intervencionistes de manera seleccionada i que els tractaments no farmacològics ajuden a controlar el dolor utilitzant menys dosis (temperatura, TENS, RHB, T. Ocupacional i teràpies alternatives).

 

Passat, present i futur de les residències

D. Josep de Martí,  jurista, gerontòleg i director del portal Inforesiencias.com, feu una anàlisis de les noves normatives sobre residències, exposant que s’ha de tenir una preocupació relativa pel programa territorial de serveis socials i el Decret d’autorització del 2015, ja que només afectarà als nous centres, en les compravendes d’explotació i en les reformes, però que conjuntament amb els criteris d’Acreditació poden haver aspectes susceptibles d’exigència per part de la inspecció. Concloent que tota la normativa, ha sigut passada per alt en la pseudoconcertació “Express” que ha realitzat la Generalitat últimament.

D. Andrés Rueda, present de la Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’atenció a la dependència ASCAD, plantejà la situació d’inseguretat jurídica en els àmbits administratius, funcionals, penals i exercici professional. Posant com a exemples la convocatòria opaca de “dubtosa legalitat” de les places que s’ha realitzat últimament, i sobre les diferències de règims jurídics que provoquen realitats diferents en relació a les contencions, i que ha desembocat en la instància de creació d’un protocol d’obligat compliment.

 


En cas que no visualitzi el document pdf correctament, premi el següent link per descarregar-lo

Document pdf